Tai Chi - De naam en de spelling.

Tai Chi is een verkorte naam. Voluit heet het T'ai Chi Ch'üan, meestal vereenvoudigd tot Tai Chi Chuan. Woord voor woord vertaald betekent dat ongeveer "ultieme beste vuist" (vechtmethode). Deze term is eeuwen geleden ontstaan toen gevechtstechniekontwikkelaars de meest effectieve efficiënte methode voor het gevecht ontwikkelden.

Tai Chi ChuanEr zijn enige systemen die een poging doen de chinese karakters om te zetten in een westerse schrijfwijze. De meest voorkomende schrijfwijze is Tai Chi Chuan. Deze schrijfwijze 

wordt Wade-Giles genoemd. Een tweede schrijfwijze is Taiji Quan of Taijiquan. Deze schrijfwijze wordt hanyu pinyin genoemd. Een derde, ietwat minder bekend, is Taiji Chuan (Yale systeem). De uitspraak is voor alle drie dezelfde, en is bij benadering (fonetisch): thai dzjie tsjhwèn. Met de klemtoon op het middelste woord, dat heel kort wordt uitgesproken. In het Nederlands is het echter meer gebruikelijk Tai Chi als 'tai-tsjie' uit te spreken.

De uitspraak en betekenis van Chi is hier niet dezelfde als die in Chi Kung (Qigong), waar Chi de betekenis heeft van 'levensenergie', en in het Chinees uitgesproken wordt als "tsjie".

Bron : Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tai_chi)